Moovit Updates

Funkcija pristupačnosti za slepe osobe – Za godinu dana

U našem kontinuiranom naporu da vas obaveštavamo o projektima, pričama, i trendovima širom sveta mobilnosti, ovog meseca, kako bismo obeležili godišnjicu pokretanja mogućnosti za korišćenje aplikacije za poluslepe i slepe osobe. Posetićemo ovaj projekat i čućemo od korisnika kako možemo da ih razumemo i načinimo pozitivan uticaj na njih.

Izazov

Zamislite korišćenje javnog prevoza ako ste slepi ili vizuelno onemogućeni. Kako biste čitali vremena polaska voza, ili znali da je autobus samo jedan blok daleko?  Za više od 40 miliona slepih ljudi u svetu, shvatanje kako se snalaziti po gradu, ili u gradskom prevozu može biti značajan izazov. Kao što Leri, legalno slepi putnik gradskog prevoza u svom rodnom gradu Baltimoru, Merilend u Sjedinjenim Državama kaže: “Samo znati kada da izađem iz auobusa može biti problematično.

Moovit je tu da pomogne. Pre Moovita, ni jedna aplikacija za gradski prevoz nije pružala dodatnu pomoć za zajednicu slepih kako bi poboljšala njihovo korisničko iskustvo putovanjem po gradovima. Oslanjajući se konkretno na obaveštenja vozača ili validatora, nije bilo čisto rešenje. Prošle godine, Moovit je obećao da će napraviti aplikaciju da bude pristupačnija ovoj grupi ljudi. Moovit je ispunio ovo obećanje sa novim funkcionalnostima, krojenim po potrebama slepih i slabovidih korisnika.  

Razvoj funkcija

U Martu 2016, Moovit je učinio mogućim korišćenje aplikacije za ljude koji su slepi, tako što je za svaki ekran ubacio VoiceOver funkciju na iOS uređajima, i TalkBack funkciju za android uređaje. Da bi napravili ovakve funkcije, Moovit je radio sa slepim developerom, Adi Kushnirom, koji je obezbedio njegovo iskustvo iz prve ruke, kao slepi putnik u javnom prevozu, kako bi pomogao u kreiranju dostupne integracije, i uverio se da će aplikacija na ovaj način stvarno pomoći slepim i slabovidim korisnicima. Integracijom ove mogućnosti, slepi korisnici jednostavnim pritiskom na ekran njihovih mobilnih telefona, moći će da čuju koje se dugme ili ikonica nalazi ispod prsta. Ovo im pomaže da se kreću kroz aplikaciju, i omogućuje im da planiraju putovanje sa lakoćom. Sa unapređenom opcijom Uputstva uživo, oni dobijaju korak-po-korak GPS navođenje za njihovo čitavo putovanje, a čak dobijaju i zvuk uzbune kada njihovo vozilo dolazi na stanicu, ili kada je vreme da izađu iz vozila.

Uticaj – Perspektiva Moovit korisnika godinu dana unapred

Tokom prošle godine, Moovit je primio povratne informacije iz svih delova planete zbog integrisane funkcije pristupačnosti. Na primer, Leonardo, Moovit korisnik iz Franko de Roše u Brazilu nam je rekao: “Promena u korišćenju aplikacije, i implementacija mogućnosti pristupa za slepe i slabovide osobe je stvarno bila 95% promene, I nikada nisam video da tim za develop poboljša aplikaciju toliko, koliko je Moovit učinio.” Sem, još jedan Moovit korisnik sa Istočnih Midlandsa u Ujedinjenom Kraljevstvu nam je rekao o ovoj novopronađenoj slobodi kao rezultat funkcionalnosti: “Ako mi je potrebno da putujem u neku nepoznatu oblast, sada jednostavno mogu da otvorim Moovit i isplaniram rutu od mojih vrata, sve do moje destinacije.” Nakon korišćenja nove funkcionalnosti pristupa, Leri iz Ujedinjenih Nacija nam je opisao njegovo iskustvo: “Ova aplikacija isključuje nagađanja gde treba izaći i kada prevoz dolazi. Sa obaveštenjima u realnom vremenu koje vas informišu o tome kada dolazite do vašeg odredišta, i kada trebate izaći, više nećete morati da tumarate prevozom…. Sada zna tačno kada treba da izažem iz prevoza, a to pospešuje moju nezavisnost.”

Pripajanje funkcionalnosti pristupa za slepe i slabovide, i omogućavanje svakom putniku da uživa u lakšim vožnjama javnim prevozom je jako bitno nama u Moovit kompaniji, i uvek ćemo se truditi da nađemo nove načine, i poboljšavamo aplikaciju. Ako imate nekih ideja kako bismo mogli još više da donesemo aplikaciju bliže vama, pišite nam na support@moovitapp.com

Exit mobile version