Vissza

Külvárosi gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések a Mobilitási Héten

  Nyitott kerékpársávok a Gázgyár utcában, új kerékpáros útvonalak a XVI. kerületben, új gyalogátkelőhely a Hegyvidéken. A gyaloglást és kerékpározást segítő fejlesztésekkel és a fenntartható városi közlekedési módokat népszerűsítő eseményekkel startol most hétvégén az Európai Mobilitási Hét.

  Hétvégén kezdődik az Európai Mobilitási Hét, amely – a világ számos nagyvárosa mellett – Budapesten is izgalmas programokat kínál az érdeklődők számára. Bár a programsorozat közönségcsalogató része csak egy hétig tart, a Főváros és a Budapesti Közlekedési Központ egész évben azon dolgozik, hogy többen és biztonságosabban tudjanak gyalog és kerékpárral közlekedni. Ennek köszönhetően idén is több – ezúttal külsőbb kerületeket érintő – fejlesztés zajlik a programsorozat megnyitójával párhuzamosan.

  Új gyalogátkelőhely, új kerékpáros útvonalak

  Napokon belül biztonságosabban lehet megközelíteni a XII. kerületi Zugligeti út – Zalai út kereszteződés környékén található bölcsődéket és óvodákat, köszönhetően annak, hogy az említett a csomópontban egy akadálymentesen használható gyalogátkelőhely épül. A terveket a Hegyvidéki Önkormányzat készíttette, a kivitelezést a Fővárosi Önkormányzat vállalta magára.

  Emellett idén őszre jól kitáblázott kerékpározható útvonalak kötik össze az Örs Vezér terét Csömörrel, Sashalom központjával, illetve Mátyásföldön keresztül Rákosmentével. A XVI. kerület már korábban forgalomcsillapított, kétirányban kerékpározható utcákat épített ki az Európai Uniós finanszírozású VEKOP projekt keretében, egy szakaszon pedig gyalogos-kerékpáros utcát nyitott. Most ezek az útvonalak a városban már megszokott zöld táblázással kapcsolódnak össze a meglévő kerékpározható útvonalakkal.

  A kitáblázásnak köszönhetően az Örs vezér tere felől könnyebben lesz megközelíthető

  • a Csömörre vezető Timur utcai kerékpárút a Szent Korona utca mentén,

  •​​​​​​​ a Szilas-patakhoz vezető Újszász utcai kerékpársávok Mátyásföldön keresztül, valamint

  •​​​​​​​ a HÉV által és a 3-as út bevezetője által kettévágott Veres Péter út északi oldala, amely Sashalom központján keresztül szintén az Örs Vezér tere felé vezető kerékpárúthoz csatlakozik.

  Nyitott kerékpársávok a Gázgyár utcában

  A Gázgyár utca egy alternatíva nélküli útvonal észak-déli irányban Óbuda és a Római-part között, illetve Békásmegyer és Szentendre felé. Rendkívül sok család biciklizik erre hétköznapokon és hétvégén, ezért a forgalmi rend úgy módosult, hogy a jövőben biztonságosabb legyen a kerékpározás, egyúttal csökkenjen a gépjárművek sebessége.

  Biztonságosabbá vált a Gázgyár utca – Záhony utcai csomópont is, ahol a kerékpárút meghosszabbításával a korábbinál több méterrel hamarabb elválik egymástól a kerékpáros és autós forgalom.

  Mivel az útvonal az Eurovelo 6 nemzetközi túraútvonal része, ezért a BKK a nem helyi, átmenő gépjárműforgalomnak a szomszédos Szentendrei út használatát javasolja.

  Az útszakasz adottságaiból adódóan a XIII. kerületi Balzsam utcában már 2018 óta, de országosan is több helyen alkalmazott nyitott kerékpársáv létesült a Pók utcai átkelőig. Az úton 40 km/órára, a kanyarban pedig 20 km/órára csökkent a sebességhatár.

  Mi az a nyitott kerékpársáv?

  A nyitott kerékpársávok az úttest két oldalán találhatók, szaggatott vonallal elválasztva. A KRESZ megengedi, hogy az autóval közlekedők is ráhajtsanak ezekre a kerékpársávokra. Ezt viszont csak akkor tehetik meg, ha – például egy velük szembe haladó másik jármű miatt – ki kell húzódniuk az úttest szélére, illetve, ha egy elágazásnál jobbra szeretnének fordulni. Autóval tilos folyamatosan a kerékpársávon haladni, illetve kivétel nélkül minden esetben a kerékpárral közlekedőknek van elsőbbségük a kerékpársávon.

  A nyitott kerékpársávot országszerte több vidéki településen sikeresen alkalmazzák, például a Balatoni Bringakör egyes részei is ilyen formában készültek el, valamint Budapesten 2018 óta a Balzsam utcában van hasonló kialakítás.

  Forrás: BKK

  Előző