Autovehiculele autonome sunt numai începutul. Vezi aici cum va funcționa revoluția în mobilitate

February 26, 2017

  În efortul nostru continuu de a vă ține la curent cu proiectele, ştirile și trendurile din lumea transportului, în această lună vă vom prezenta o versiune scurtată a observațiilor făcute de CEO-ul Moovit asupra sferei mobilității.

  Puțin s-a schimbat în experiența mobilității urbane în ultimul secol, poate cu excepţia că astăzi sunt mai mulți călători care suferă din cauza supraaglomerării. Erez consideră că o revoluție care se apropie va schimba în următorii 20 de ani extrem de multe aspecte ale transportului public. Acesta consideră că “Ineficiența congestiilor, poluării și a parcărilor va fi minimalizată de inovatori precum Google, Tesla, Uber și compania mea, Moovit. Aceste companii și altele revoluționează mobilitatea urbană prin modalităţi inimaginabile acum câțiva ani în urmă”. Erez ne ajută să vizualizăm aceste modificări printr-o Schemă Urbană de Mobilitate Moovit, o schemă care conține tehnologiile care suferă modificări în straturile superioare, dar nu și în cele inferioare.

  Urbanstack

  Mobilitatea Urbană în viziunea lui Erez

  Baza o reprezintă stratul de infrastructură fizică – zonele metropolitane precum drumuri, poduri, stații de tren, metrou, autobuze și parcări. În orașele mai vechi, stratul de infrastructură nu s-a schimbat în ultimele decenii. Compară harta metroului din 1948 a New York-ului cu cea din prezent, vei observa diferențe minore. Acest strat se va adapta în cel mai lent ritm, cu modificări precum suport pentru linii expres sau intersecții care nu necestită oprire.

  Următorul strat este cel al regulilor. Acesta include programul de funcționare al autobuzelor, limitele de viteză, licențele și prețurile. Acest strat va deveni dinamic. Zilele în care va fi necesar să studiezi manualul de reguli al DRPCIV vor fi uitate. Nir consideră că “…un sistem de operare va conecta toate vehiculele, călătorii și infrastructura. Acest OS va determina viteza și spațiul unde fiecare vehicul se va deplasa și pentru ce preț; cine va avea prioritate în intersecții. Drumurile vor fi taxate, iar autovehiculele vor fi dirijate pentru a prioritiza densitatea ridicată și micșorarea emisiilor la anumite ore.”

  Al treilea strat conține vehiculele care transportă persoane. În ciuda îmbunătăţirilor, vehiculele din ziua de astăzi  au rămas în esenţă neschimbate de la creația lor. Autovehiculele vor deveni conectat, electrice, autonome și vor avea noi forme. Deja vedem aceste tehnologii care sunt în dezvoltare de firme precum Google, Tesla și Uber, acestea testând noi tehnologii pe străzile din San Francisco și alte orașe. Când acest aspect al revoluţiei mobilității urbane va fi realizat, cetățenii vor considera mobilitatea un serviciu și nu doar o călătorie într-un taxi, autobuz sau în mașina personală.

  Stratul superior este interfaţa călătoriei – aceasta este modalitatea prin care interacţionăm și consumăm mobilitatea. Aici, revoluţia este cea mai aparentă. În ultimii 5 ani, sute de milioane de persoane au folosit aplicații pentru ride-sharing, au planificat rute pentru navetă prin GPS, au permis colectarea de date mai precise prin crowdsourcing. Modificările aici vor avansa în curând și mai mult, deblocând adevărata valoare a comunitățiilor și a consumatorilor. Aceste modificări enorme asupra mobilității vor fi realizate suplimentare de Big Data. Erez adaugă,  “Cum acum un copil de 10 ani cu un smartphone are la dispoziţie mai multă informație decât un conducător de stat acum un deceniu, orașele și municipiile vor oferi acces la date în cantităţi nemaivăzute”. Astăzi, sistemele bazate din smartphone-uri și senzori oferă date precise și în timp real care pot informa toate aspectele legate de planificarea mobilității urbane și de management. Este doar o chestiune de timp până când orașele vor integra aceste sisteme parte din planurile orașelor smart.

  Mulțumită celor 50 milioane+ de utilizatori ai aplicației gratuite Moovit și a extraordinarei Comunității Moovit, am colectat miliarde de date în fiecare săptămână și care sunt “o comoară de date valoroase care va sta la baza următoarei generații de servicii de mobilitate”. Această colectare de date, măsurători și analiză vor ajuta municipalitățile din întreaga lume prin căi care nu erau posibile cu 5 ani în urmă. 150.000 de Mooviteri au înțeles deja mesajul și s-au îmbarcat în acest tren contribuind cu setul de cunoştinţe despre comunitatea lor, așa că vă transmitem mii de mulțumiri!

  Revoluția mobilității este aproape. Fii parte din această revoluție prin înscrierea în Comunitatea Moovit aici. Dacă deja faci parte din Comunitate, te rugăm să dai share acestui newsletter prieteniilor și familiei.

  Citește articolul complet exclusiv pe Linkedin (în Engleză)

  Previous