Ένας Προστάτης της Ελλάδας

November 20, 2016

  Οι πόλεις – Χανιά, Ιωάνιννα και Καβάλα

  Επικεντρωνόμαστε σε έναν Πρεσβευτή ο οποίος προσφέρθηκε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην χαρτογράφηση πολλαπλών πόλεων σε όλη την Ελλάδα.

  Η Καβάλα, μια μεσαίου μεγέθους πόλη 160 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στον κόλπο με το ίδιο όνομα στα βορειοανατολικά της Ελλάδας. Η πόλη ιδρύθηκε από αποίκους από το νησί της Θάσου, στο τέλος του 7ου αιώνα Π.Χ. Οι άποικοι από τη Θάσο ίδρυσαν την Καβάλα, στη συνέχεια την όνομασαν Νεάπολη (ή νέα πόλη), για να εκμεταλλευτούν τα ορυχεία χρυσού και αργύρου στα γύρω βουνά του Παγγαίου. Τα κτίρια της πόλης και τα σπίτια των κατοίκων έχουν χτιστεί σε αμφιθεατρικό στιλ στο βουνό Σύμβολο, το οποίο προσφέρει στους κατοίκους μια καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Η Καβάλα είναι διάσημη για τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών του καλοκαιριού. Ένα από τα πιο φημισμένα είναι το φεστιβάλ των Φιλίππων το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο πάνω από τρεις μήνες, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, και μπορεί να υπερηφανεύεται για τις πολλές θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες.

  kavala-novnewsletter

  Τα Χανιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από τις πόλεις του νησιού της Κρήτης και βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού. Το νησί κατοικήθηκε αρχικά γύρω στο 100 π.Χ. από τους Δωριείς (μία από τις αρχαίες ελληνικές εθνοτικές ομάδες) οι οποίοι έφθασαν από την ηπειρωτική χώρα. Πιο πρόσφατα από το 1898, τα Χανιά έχουν εξελιχθεί σε ένα σημείο συνάντησης για Ευρωπαϊκούς και πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής που αντικατοπτρίζεται στην τοπική αρχιτεκτονική. Σήμερα η πόλη έχει δύο διακριτές περιοχές, την παλιά πόλη στο λιμάνι και τη σύγχρονη πόλη που έχει αναπτυχθεί γύρω από το αρχαίο λιμάνι. Η αστική εξάπλωση που προκαλείται από την αύξηση του πληθυσμού, σήμερα είναι περίπου 110.000, συνεχίζει να ωθεί τα όρια της πόλης νοτιότερα. Σήμερα η οικονομία της πόλης στηρίζεται από τη γεωργία και τον τουρισμό.

  Τα Ιωάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλβανία. Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 115.000 και έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία. Στοιχεία από τη Στοά Λούλη, μια στεγασμένη περιοχή με αγορά στο κέντρο της παλιάς πόλης, επιβεβαιώνει ότι τα Ιωάνιννα ήταν ένας πολυπολιτισμικός κόμβος. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι εργάστηκαν και έκαναν εμπόριο μαζί εκεί καθ ‘όλη την Τουρκοκρατία. Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα τα Ιωάννινα ήταν επίσης ένα σημαντικό κέντρο για το κίνημα του Σύγχρονου Ελληνικού Διαφωτισμού. Η πόλη βρίσκεται στο δυτικό άκρο της εντυπωσιακής λίμνης Παμβώτιδας. Η φυσική ομορφιά της λίμνης, η πλούσια ιστορία της πόλης και οι λιχουδιές της περιοχής, όπως το τυρί φέτα και ο Μπακλαβάς συνεχίζουν να κάνουν τα Ιωάννινα δημοφιλή στους επισκέπτες.

  Ο Πρεσβευτής – Κωνσταντίνος

  O Κωνσταντίνος έγινε μέλος στη Κοινότητα Moovit τον Σεπτέμβριο 2015 και παραδέχεται ότι είναι στη φύση του να είναι ενεργός και να συμμετέχει σε πολλά πράγματα. Ανάμεσα στα άλλα χόμπι του, αυτή τη περίοδο μαθαίνει κώδικα HTML και σπουδάζει γαλλικά. Αυτή η νοοτροπία θα μπορούσε να είναι ο λόγος που απολαμβάνει να συμμετέχει στην Moovit Κοινότητα. Ο Κωνσταντίνος είναι από τη βόρεια πόλη της Καβάλας, σπουδάζει στα Ιωάννινα και ήταν χαρούμενος να βοηθήσει στην οικοδόμηση του συστήματος δημόσιων μεταφορών στα Χανιά της Κρήτης, όταν βρήκε μια καλή πηγή πληροφοριών. Ο Πρεσβευτής με τις πολλές πόλεις μας λέει ότι, “ανακάλυψα το Moovit από τύχη. Σχεδίαζα ένα ταξίδι στο Βελιγράδι και το Moovit ήταν προτεινόμενο σε ένα διαδικτυακό άρθρο, όταν ταξίδευα στο εξωτερικό.” Πίσω στο 2015, κανείς δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση της Καβάλας, αλλά ο Κωνσταντίνος πήρε την αποστολή πάνω του. Ο ίδιος μας πληροφορεί ότι είχε προηγουμένως αναζητήσει άλλους τρόπους χαρτογράφησης της πόλης του, “Αλλά ακόμη δεν έχω ανακαλύψει μια πλατφόρμα χαρτογράφησης που θα μπορούσε να κάνει τόσο καλή δουλειά όσο η πλατφόρμα Moovit.”

  Ο Πρεσβευτής περιγράφει γιατί ένιωσε μια τέτοια αίσθηση υπερηφάνειας, όταν ολοκληρώθηκαν τα Ιωάνιννα και είδε το μήνυμα είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τα Ιωάννινα στο Moovit! στο Google Play Store. “Ήταν η στιγμή που ένιωσα ότι οι προσπάθειές μου θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολλούς από τους συμπολίτες μου για την καλύτερη κατανόηση των αστικών μεταφορών μας και θα μπορούσαν να κινούνται πιο εύκολα.”

  Συνεχίζοντας με τα προσωπικά αισθήματα του Κωνσταντίνου και υπερηφάνειας προς την Moovit Κοινότητα και το αντίκτυπό της σε πολλούς τομείς των μεταφορών, έχει λόγια σοφίας για τα νεοεισερχόμενα μέλη της Κοινότητας. ‘’Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω σε νέα μέλη που αρχίζουν με την αποστολή της χαρτογράφησης της πόλη τους είναι – Να θυμάστε πάντα ότι η προσωπική σας συμβολή βοηθάει χιλιάδες άλλους ανθρώπους.” Ενώ η οπτική του γωνία αφορά την αφοσίωση, αναγνωρίζει ότι, ‘’Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κοινότητα είναι να καταφέρουμε να πείσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή.” Κοιτάζοντας μπροστά ο Πρεσβευτής έχει μεγάλα σχέδια για τη χαρτογράφηση και άλλων πολλών πόλεων όπως και να συνεχίσει να τελειοποιεί όλες τις πόλεις για τις οποίες έχει ήδη αναλάβει ηγετικό ρόλο στη χαρτογράφηση τους μέχρι στιγμής. Ο Κωνσταντίνος αναφέρει ότι, “Η δραστηριότητα μου στην πλατφόρμα Επεξεργαστή έχει γίνει πλέον ένα φοβερό χόμπι για μένα και είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ την Ελλάδα ως Πρεσβευτής στην παγκόσμια κοινότητα!”

  Previous