Pokrovitelj Grčke

November 20, 2016

  Gradovi – Hanija, Janjina i Kavala

  Ovomesečni počasni pomen Ambasadora zajednica se fokusira na jednog Ambasadora koji je ljubazno volontirao kao vođa za mapiranje nekoliko gradova kroz Grčku.

  Kavala, grad srednje veličine, koji je od Soluna udaljen 160km, se nalazi na obali na severoistoku zemlje. Starosedeoci ostrva Tasos su otkrili ovaj grad, i prvenstveno ga nazvali Neapolis (ili novi grad), kako bi iskoristili iskopine zlata i srebra u planinama Pangeon koje je okružuju. Gradske zgrade i kuće naseljenika su se gradile u stilu amfiteatra u planini Simvolo, koje je građanima omogućilo neverovatan pogled na more. Kavala je poznata po mnogim kulturnim događajima koji se održavaju tokom vrelih letnjih dana. Jedan od najčuvenijih festivala, jeste svakako festival Filipi, koji obično traje tri meseca, Od Jula do Septembra, ali se može pohvaliti i mnogim pozorišnim predstavama i muzičkim koncertima.

  kavala-novnewsletter

  Hanija je drugi grad po veličini na ostvru Krit, a nalazi se na severnoj strani ovog ostrva. Prvi koji su otkrili ovaj grad su bili Dorci (jedni od drevnih istrebljenih Grčkih etničkih grupa), oko 100 godina pre Hrista koji su ovde došli sa glavnog ostrva. U skorije vreme, još od 1898. Hanija se razvila u mesto za sastajanje Evropske i srednjoistočne kulture, koje se ogleda u lokalnoj arhitekturi. Grad danas ima dva jako značajna dela, stari grad kraj luke, i moderni grad koji je narastao drevne luke. Urbano širenje je dovelo i do rasta populacije, a trenutno ovde živi oko 110,000 ljudi, i grad nastavlja svoje širenje delje ka jugu. Danas se ekonomija u ovom gradu podpomaže poljoprivredom i turizmom.

  Janjina, glavni grad pokrajne Epir, nalazi se na severozapadu Grčke, oko 40km od granice sa Albanijom. Grad ima populaciju oko 115,000 stanovnika, i poseduje dugu i bogatu istoriju. Dokazi iz Stoa Louli Arcade, prikazuje prekriveni tržišni prostor u starom gradskom centru, i to potvrđuje da je Janjina multinacionalno sedište. Hrišćani, Muslimani, i Jevreji su radili i trgovali zajedno za vreme Otomanskog doba. U 18. i 19. veku, Janjina je bila jedan od velikih pokreta za prosvetljenje moderne Grčke. Grad se nalazi na zapadnoj ivici zapanjujućeg jezera Pamvotida. Prirodne lepote ovog jezera, bogata gradska istorija, i delikatesi ovog regiona, poput feta sira i baklave, doprinose Janjinama da budu tako popularne za posetioce.

  Ambasador – Konstantinos

  Konstantinos se pridružio Moovit zajednici u  Septembru 2015. i priznaje da je u njegovoj prirodi da bude aktivan i uključen u mnogo stvari odjednom. Između mnogobrojnih hobija koje ima, Konstantinos se trenutno bavi i učenjem HTML koda i učenja Francuskog jezika. Ovaj “ja to mogu” stav, je verovatno i razlog iz kog on uživa u učestvovanju u Moovit zajednici. Konstantinos je rođen u severnom gradu Kavala, a studira u Janjinama, a bio je i zainteresovan da pomogne da se izgradi sistem gradskog prevoza u Haniji, na Kritu kada je našao dobar izvor informacija. Ovaj Ambasador više gradova nak kaže “Otkrio sam Moovit slučanjo. Trebalo je da putujem za Beograd, a Moovit mi je bila preporučena aplikacija za putovanje preko”. U 2015. niko još nije ni pokušavao da mapira Kavalu, ali Konstantinos je preuzeo ovu misiju na sebe. On nam otkriva da je prethodno video i druge načine mapiranja nekog grada, ali: “Još uvek nisam naišao na aplikaciju koja može da odradi posao tako dobro, kao što to radi Moovit platforma”.

  Ambasador nam objašnjava zašto se osetio tako ponosnim kada su Janjine završene, i kada je video mi smo oduševljeni i želimo Janjinama dobrodošlicu u Moovit na Google play prodavnici. “To je bio trenutak kada sam osetio da moji naporu mogu da pomognu mnogim mojim sugrađanima, kako bi bolje razumeli naš urbani tranzitni sistem, i kako bi mogli da se kreću mnogo lakše.”

  Nastavljajući sa Konstantinosovim ličnim osećanjem ponosa prema Moovit zajednici , i njegovim ličnim uticajem na mnoge sektore transporta, on ima par reči za nove regrute: “Najbolji savet koji mogu da pružim novim članovima koji kreću na misiju mapiranja njihovog grada jeste – Uvek zapamtite da vaše lično zalaganje pomaže hiljadama ljudi.” Dok je njegova perspektiva zalaganja samo jedna od, on priznaje: “Najveći izazov u zajednici je ubediti više ljudi da aktivno učestvuje u projektu.” Radujemo se što ovaj Ambasador ima velike planove kako bi mapirao što je više moguće gradova, i da nastavi sa uspešnim održavanjem svih trenutnih projekata na kojima on zauzima vodeću poziciju. Konstantinos nam veselo kaže, “Moja aktivnost u Editoru je postala odličan hobi za mene, i ja sam presrećan što mogu da predstavljam Grčku, u globalnoj zajednici!”

  Previous