Îmbunătățind informațiile despre navigarea în oraș

January 29, 2017

  Orașul – Guadalajara
  Catedral_de_Guadalajara_y_kiosko
  Catedrala din Guadalajara

  Orașul pe care ne axăm această lună este Guadalajara, capitala statului mexican Jalisco. Din punct de vedere geografic, Guadalajara este mai aproape de coasta vestică, la aproximativ 550km de Mexico City și integrează foarte mult cultura western pentru care țara este faimoasă. După ce Mexico și-a obținut independența față de Spania în 1821, Guadalajara s-a bucurat de o creștere economică și tehnologică care a continuat pe parcursul secolului trecut, primul parc industrial fiind construit în 1940, orașul fiind cunoscut și astăzi pentru industriile majore în IT și fabricație, de aici și faptul că orașul este cunoscut în Silicon Valley de Mexico. În spaniola-arabică, Guadalajara se traduce râu sau valea pietrelor. Acesta este cunoscut drept Perla Vestului deoarece pătrează multe din tradițiile statului Jalisco. Aceste tradiții includ faimoasa tequila și muzica Mariachi precum și atragerea a numeroși vizitatori cu evenimentele culturale anuale, Festivalul Internațional de Film ori târgurile de cărți.

  Zona Metropolitană Guadalajara acoperă alte 7 municipii cu o populație totală de aproximativ 4.4 milioane de locuitori, fapt ce face Guadalajara al doilea cel mai populat oraș din țară. Rezidenții din întreaga regiune folosesc tramvaiul, metroul, liniile de troleibuz, BRT, metrou ușor (precum linia 41 din București) sau sistemul public de bike-sharing pentru a se deplasa în oraș.

  O cooperare între Universitate și Moovit pentru a îmbunătăți informația pentru transportul în comun

  Guadalajara a fost disponibilă în aplicație de ceva timp, dar informația prezentă avea nevoie de ceva actualizări. Impulsionați de proiectul colaborativ între Moovit și Tec de Monterrey în Puebla, profesorul Domingo Coss a decis că este timpul pentru a acționa și a îmbunătăți informația. Studenții săi de la Tec de Monterey vor îmbunătăți calitatea și acuratețea informației disponibile pentru sistemul complex de transport public al orașului. Acesta a descris potențialul acestui proiect colaborativ evidențiind faptul că “… permițând o mai mare cunoaștere în rândul studenților noștri cu privire la transportul public, se va traduce în servicii mai bune prin reducerea numărului de transferuri și a timpului de așteptare în zona noastră metropolitană”.

  image (17)

  Studenții de la Tec de Monterrey din Guadalajara sărbătorind terminarea proiectului

  În total 88 de studenți au fost implicați în acest proiect. Din cauză că informația necesară nu a fost disponibilă imediat, fiecare a călătorit folosind diferite linii ale orașului, de la origine până la capătul liniei pentru a confirma rutele exacte, apoi au făcut modificările necesare asupra datelor aflate în baza de date Moovit. Minoru Kaneko, unul din studenții care au călătorit prin oraș folosind rutele de autobuz ne-a relatat experiența sa: “Am avut ocazia să văd orașul din diferite unghiuri și a fost amuzant să întâlnesc diferite persoane pe parcursul călătoriilor“. Studenții și-au conceput propriile tricouri pentru proiect, au cercetat oportunitățile din piață pentru Moovit în Guadalajara, au inițiat o campanie de marketing în campus pentru a promova aplicația printre studenți, aceștia creând și tutoriale video pentru cum să folosești Moovit la potențialul maxim în Guadalajara. Finalul proiectului a fost reprezentat de un eveniment oraganizat în campusul universității unde cei 88 de studenți au primit diplome din partea Moovit și scrisori de recomandare de la Directorul Universității pentru contribuția acestora asupra societății din Guadalajara. Ana Marlen Isidro Aldana ne-a explicat ce înseamnă acest proiect pentru îmbunătățirea transportului public: “Știind că ajuți este un sentiment incredibil și mai ales când ești conștient că această contribuție va avea un impact pozitiv asupra cetățenilor unuia dintre cele importante orașe din țară”.

  image (18)
  Primind diploma pentru participarea la proiect

  Nefiind din originară din oraș, Aldana a reflecat impactul proiectului asupra planurilor de călătorie personale: “Când am ajuns în Guadalajara, am folosit numai taxiuri sau uber, dar am realizat că pe lângă niște costuri inutile, nu doream să fiu genul de persoană care folosește mașina pentru a se deplasa oriunde. Am vrut să cunosc mai multe locuri în zona metropolitană a orașului, așa că am realizat că trebuie să învăț cum să folosesc transportul public în oraș. Acum am încredere să călătoresc prin oraș folosind Moovit”.

  Inspirat de studenții din Guadalajara?
  Află mai multe despre Programul Moovit și despre cum poți să te implici

  Previous