Rasvetljavanje navigacije u gradu

January 29, 2017

  Grad – Guadalajara
  Catedral_de_Guadalajara_y_kiosko
  Catedrala de Guadalajara

  Grad na koji ćemo se fokusirati ovog meseca je Guadalajara, glavni grad Meksičke države Jalisco. Geografski, Guadalajara je bliža zapadnoj obali Meksika, oko 550km od Meksiko Sitija i otelotvorije više kultura po kojima je zapadni deo meksika i poznat. Kada je Meksiko dobio nezavisnost od Španije 1821. godine Guadalajara je uživala u periodu ekonomskog i tehnološkog razvoja, koji se nastavio sve do poslednjeg veka. Gradski prvi industrijski park je sagrađen 1940. i danas Guadalajara je poznata i dalje po svojim velikim IT proizvođačkim industrijama. Stoga, ovaj grad se nekad naziva i Meksička Silikonska Dolina. Na Andaluzijskom Arapskom Guadalajara znači, reka kamenja. To bi značilo da se grad razliku je po svojim mnogobrojnim nadimcima, kao što je i Dragulj zapada, jer zadržava mnogo ruralnih tradicija, koje Jalisco održavaju živom. Ove tradicije uključuju i svetki poznati izvoz Tekile, i muziku Marijača, ali i privlače ogromne mase ljudi, za godišnje kulturne manifestacije, kao što je internacionalni filmski festival i sajam knjige. Metropolitska okolina Guadalajara pokriva sedam dodatnih susednih opština sa ukupnom populacijom od 4.4 miliona ljudi, a ovo čini da Guadalajara bude druga po posećenosti u zemlji. Rezidenti čitavog regiona koriste mnogo tramvaja, metroa, vozova, trolejbusa, ali i javno deljenje bicikli, kako bi se kretali kroz ovaj kulturalno bogat grad.

  Projekat – Pridružite se Univerzitetskom i Moovit programu kako bi ste poboljšali gradski prevoz čitavog ovog grada.

  Guadalajara je bila dostupna u mobilnoj aplikaciji neko vreme, ali informacije je trebalo ažurirati. Međutim, mali izvori informacija su bili jedva dostupni, što je značilo da je veoma teško doći do informacija kako bi se gradski prevoz poboljšao u ovom gradu. Inspirisani kolaborativnim projektom između Tec de Monterrey u Puebli i Moovita prošle godine, Profesor Tehnologije Domingo Coss je odlučio da je došlo vreme da on preuzme nešto! Njegovi studenti iz univerziteta Tec de Monterrey u Guadalajara bi pobojšali kvalitet i tačnost informacija za ovaj jako kompleksni sistem gradskog prevoza. On je objasnio potencijal ovog zajedničnog projekta informacija o gradskom prevozu kao: “…dopištanje većeg znanja između studenata o gradskom prevozu, što će dovesti do bolje usluge u gradu,smanjenjem čekanja i vremena presedanja u našoj okolini ove metropole.”

  image (17)

  Studenti univerziteta Tec de Monterrey u Guadalajara proslavljaju završetak projekta

  Ukupno, 88 studenata tehnologije su bili uključeni u ovaj projekat. Uzimajući u obzir da informacije koje su prikupljali nisu bile ni malo dostupne, svaki od njih je morao da se vozi različitim linijama prevoza u gradu, od početne stanice do krajnje, kako bi odredili tačne putanje, a onda su pravili sve potrebne izmene u Moovit bazi podataka. Minoru Kaneko, jedan od studenata koji je putovao gradom i bio zadužen za autobuske linije, osvrnuo se na svoje iskustvo: “Kao dodatak svemu ovome, mogao sam da vidim grad iz rugačijih perspektiva i uglova, i bilo je zabavno upoznati sve te ljude.” Kao dodatak tome, studenti su dizajnirali unikatne majice za ovaj projekat, istražili su tržišnu priliku za Moovit u Guadalajari, pokrenuli su kampus marketinšku kampanju da bi podigli svest studenata o aplikaciji, čak su napravili i video uputstvo o benefitima koje donosi korišćenje Moovit aplikacije u Guadalajari. Finale ovog projekta je organizovano u vidu velikog događaja u kome su učestvovali svih 88 studenata, a nakon toga su im dodeljene i diplome od Moovita i pismo preporuke Direktora univerziteta za njihove uspehe i doprinosu Guadalajaranskom društvu. Uzimajući u obzir ovaj projekat koji znači doprinos gradskog prevoza i činjenje da bude dostupan većoj masi ljudi, još jedan student Ana Marlen Isidro Aldana, nam objašnjava: “Kada znaš da pomažeš nekome, to je neverovatan osećaj, a još više kada znaš da tvoj učinak pomaže životima ljudi koji žive u jednom od najbitnijih gradova u zemlji.”

  image (18)
  Primanje diplome zbog učestvovanja u projektu

  Iako nije rođena u ovom gradu, Aldana je takođe pomogla dosta u ostvarenju ovog projekta jer je kreirala njene lične intervale putovanja: “Kada sam stigla u Guadalajara jedino od prevoza što sam koristila su bili taksi ili uber, a kao dodatak tome, to je bio samo nepotreban trošak, a nisam želela da budem jedna od onih koje koriste automobil gde god da krenu. Želela sam da otkrijem što više stvari unutar metrololitske okoline Guadalajare, pa sam tako automatski zaključila da je najbolje koristiti gradski prevoz. Sada se osećam sigurno obilazeći grad, jer koristim Moovit kao moju alatku”

  Inspirisani ste studentima iz Guadalajare?
  Saznajte više o Moovit Univerzitetskom Programu i kako se možete priključiti

  Previous