Širenje Mooviter Zajednice žirom nacije

April 24, 2017

  Grad – Kampo Grande

  Campo Grande.jnp

  Kampo Grande je glavni grad države Mato Grosso do Sul, koja se nalazi na zapadu Brazila, na granici sa Bolivijom i Paragvajem. Ovaj grad ima populaciju od oko 800,000 stavnovnika, a svake godiine stanovnici se okupljaju kako bi proslavili Festa Junina — događaj rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koji je istorijski povezan sa Evropskom ravnodnevnicom u Junu. Za vreme proslava, učesnici mogu uživati u lokalnim jelima, malim lomačama, ili se pridružiti plesnim koreografskim grupama.

  Ambasador

  Leonardo je počeo  svoju važnu pustolovinu u Moovit Zajednicu u junu 2015, kada je primetio poruku od Kristijana, jednog od snivača Brazilske Mooviter zajednice, na sajtu foruma za gradski prevoz Kampo Granda. Leonardo priznaje da, na početku pošto nije rođen u ovom gradu, nije bio siguran da li može da pomogne na bilo koji način. U to vreme, u ovom gradu je živeo samo 18 meseci, ali je uskoro shvatio  da može dosta toga da doprinese mapiranjem na ovom projektu. “Dobio sam e-mail poziv i mapirao sam liniju koju sam koristio kako bih došao do fakulteta.  Čak sam kasnije i zakasnio na žurku jer sam se baš oduševio platformom!” Leonardo, uzima tak zbog poruke koju je video da je Kristijano podelio na fejsbuk grupu pozivajući i druge da se pridruže procesu mapiranja. Ubrzo nakon toga,nekoliko novih volontera se pridružilo projektu za mapiranje linije javnog prevoza u gradu Kampo Grande. Ova grupa je planirala da objavi statične informacije za Kampo Grande u Moovit aplikaciju do gradske proslave osnivanja 28. Avgusta, ali je tim ovaj posao završio brže nego što su očekivali, pa su tako 23. Avgusta imali ogroman razlog za proslavu!

  U gradu Kampo Grande zvanično partnerstvo između Moovita i lokalnog prevoznika je omogućeno. Prevoznik je garantovao da unese  informacije u aplikaciju, i ovime bi se rekl da je misija završena. Ali Leonardo nije tako mislio. Posvećeni Ambasador je aktivno mapirao i dodavao druge gradove u aplikaciju, širom Brazila. Poslednjih 18 meseci, Leonardo je dodao 16 gradova u repertoar gradova u kojima učestvuje. Kakav ogromni uticaj Leonardo ima da poboljša informacije o gradskom prevozu u Mooviter zajednicama za njegove poznanike Brazilce! Postoje neki gradovi u kojima je prikupljanje informacija o linijama javnog prevoza jako komplikovano. “Zasigurno, nije postojao veći izazov za mene nego lansiranje Porto Veljo (glavni grad Brazilske države Rondonije, u gornjem delu korita amazonske reke). Svaki deo informacija, pored kontaktiranja gradske opštine, smo sami prikupili, sva vremena polazaka smo pripremili…. A na kraju, prevoznici su odbili da sarađuju sa nama, a nakon toga novi konzorcijum je nastupio, sa mnogo promena u linijama.” Objasnio nam je Leonardo.

  Leonardovi napori nisu samo ograničeni na mapiranje u Editoru. Na primer, on je jedan od prvih ljudi koji su razumeli vrednost Fejsbuk grupa, u cilju privlačenja novih volontera projektima za mapiranje, u drugim gradovima širom Brazila. On nam govori, “Ove grupe spajaju Moovitere i korisnike aplikacije u jedno mesto. Kroz grupu, korisnici bi imali direktni način da prijave problem sa specifičnim podacima, a to je dobro i za Moovitere, takođe, jer bi tako mogli da skoro istog momenta da isprave nepravilnosti.” Dodatno, Leonardo je član nekolicini kolaborativnih WhatsApp grupa, pomaže u održavanju informacija prikupljenih za 16 gradova koje je lansirao u aplikaciju, kreira mape linija za gradove, uči nove Moovitere kako da kroiste Editor, kreira obaveštenja o promenama na linijama kako bi upozorio korisnike aplikacije o promenama u redu vožjne, a takođe dodaje informacije o karticama sa troškovima za turistu, za svaki od ovih gradova. Šta to čini leonarda da bude ovoliko posvećen? Objasnio nam je da je za njega najlepši osećaj što je član zajednice: “Dočekan si kao član porodice, ili prijatelj; a prijateljstvo stičete mapiranjem.”

  Leonardo je sastavni deo razvoja i uspeha Moovitert zajednica u brazila, i on tvrdi da ga taj razvoj i inspiriše da nastavi sa učestvovanjem.

  Inspirisani ste ovom pričom? Saznajte više o Ambasadorskom programu

  Previous