Έξυπνη Μετακίνηση: Η Εξέλιξη της Αστικής Κινητικότητας

June 28, 2017

    rsz_1singapore_skyline

    Στήνεται η Σκηνή

    Καθώς ο πληθυσμός του κόσμου διογκώνεται σε οκτώ δισεκατομμύρια, αντιμετωπίζουμε αναρίθμητες προκλήσεις μία από τις οποίες είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες. Ιστορικά, οι μεταφορές έχουν εμπνεύσει ή περιορίσει το πού ζούμε, εργαζόμαστε, έχουμε πρόσβαση σε πόρους και με τους ποιους περνάμε το χρόνο μας. Ωστόσο, το status quo αλλάζει. Πριν από δεκαετίες, η εφεύρεση του αυτοκινήτου αύξησε σημαντικά την ελευθερία της κινητικότητας, αλλά τώρα ο συνωστισμός σε δρόμους και οι αντιλήψεις για τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο οδηγούν ορισμένες πόλεις να επανεξετάσουν αυτό το μοντέλο. Τα συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μετατροπή του αστικού τοπίου. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, ένα νέο πρότυπο για την αστική κινητικότητα θα επανασχεδιάσει τα αστικά μας τοπία για να καλύψει τις ανάγκες ενός εξελισσόμενου κόσμου: Η Επανάσταση της Έξυπνης Μετακίνησης.

    Σιγκαπούρη: Ένα Μοντέλο Αστικής Κινητικότητας

    Η Σιγκαπούρη είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στη βιώσιμη καινοτομία και ένα ζωντανό εργαστήριο για πειράματα αστικής κινητικότητας. Οι καινοτομίες οφείλονται στη συνεργασία του δημόσιου, του ιδιωτικού και του τομέα της εκπαίδευσης και έχουν οδηγήσει σε ένα μοντέλο “car lite”, το οποίο αποτελεί καθοριστικό στοιχείο του οικοσυστήματος μεταφορών. Η Σιγκαπούρη έχει αποδεδειγμένο ιστορικό που αποδεικνύει τη δέσμευσή της να βελτιώσει την εμπειρία της δημόσιας συγκοινωνίας. Αυτόνομα λεωφορεία μεταφέρουν φοιτητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang (NTU) από το 2016 με μεγάλη επιτυχία. Οι εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων περιγράφουν ένα πραγματικά φουτουριστικό οικοσύστημα συγκοινωνίας έως το 2030, όπου συνυπάρχουν η αποτελεσματικότητα και η ομορφιά.

    Οδηγοί της Αλλαγής

    Οι τεχνολογίες στους τομείς AI (τεχνητή νοημοσύνη), των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής και της εναέριας καινοτομίας έχουν φέρει επανάσταση στις μεταφορές. Οι περισσότερες επιλογές μεταφοράς θα μειώσουν την εξάρτηση από τα επιβατικά αυτοκίνητα. Τα τρένα θα παραμείνουν ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος μεταφορών, αλλά οι τεχνολογικές εξελίξεις θα βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία των επιβατών τους. Εάν το τρένο δεν ταιριάζει στις ανάγκες ενός επιβάτη, μπορεί να μετακινηθεί με ένα ταξί που πετάει, ή να πάρει ένα drone επιβατών για να φτάσει στον προορισμό του. Tα αυτόνομα pods θα είναι κατ ‘απαίτηση και θα παρέχουν υπηρεσίες από πόρτα σε πόρτα, εξαλείφοντας την πρόκληση του πρώτου και του τελευταίου χιλομέτρου. Ο οργανισμός συγκοινωνίας της Σιγκαπούρης προβλέπει ότι μέχρι το 2030, οκτώ στα δέκα νοικοκυριά θα έχουν σταθμούς Mass Rapid Transit (MRT) μέσα σε δέκα λεπτά περπάτημα, καθιστώντας το εύκολα προσβάσιμο. Η ευκολία θα είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της δημόσιας συγκοινωνίας.

    Οι προσδοκίες των επιβατών προωθούν τη μεταρρύθμιση επίσης. Οι χρήστες θέλουν υπηρεσία κατ ‘απαίτηση που ικανοποιεί μια πληθώρα αναγκών. Οι συνιστώμενες διαδρομές και οι τρόποι ταξιδιού ενός επιβάτη σχετίζονται με το online ημερολόγιό τους και τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες. Ωστόσο, όχι όλες οι επιχειρήσεις της Σιγκαπούρης απαιτούν λύσεις υψηλής τεχνολογίας. Ένα πρόσφατο πείραμα από έναν οργανισμό πρόσθεσε ‘’πράσινες σημειώσεις’’ στις εκπομπές των λεωφορείων τους μετασχηματίζοντας τη μυρωδιά της εξάτμισης σε ένα φρέσκο, καθαρό άρωμα ως έκκληση προς τους οικολογικούς καταναλωτές να ευθυγραμμίσουν το brand τους με τις αξίες τους. Η μετάβαση της Σιγκαπούρης από τα αυτοκίνητα είναι φιλόδοξη, αλλά με την εμπειρία των μετακινούμενων στο προσκήνιο της ανάπτυξης, οι πολίτες εμπλέκονται στη διαδικασία βελτίωσης της πόλης τους.

    Τέλος, η έλλειψη πόρων απαιτεί αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα. Η Σιγκαπούρη έχει περιορισμένο χώρο, παρέχοντας σταθερά κίνητρα για βιώσιμο σχεδιασμό, αλλά αυτό δεν είναι ο μόνος περιορισμός. To εργασιακό σώμα για τη λειτουργία των συστημάτων συγκοινωνίας συνεχώς μειώνεται. Επομένως, τα οχήματα κοινής ωφέλειας που εκτελούν λειτουργίες όπως οδικό σκούπισμα και το πότισμα του οδικού δικτύου θα είναι επίσης αυτόνομο. Τα drones θα παρέχουν παραγγελίες κατ ‘απαίτηση και δεν θα καταλαμβάνουν χώρο στα επίγεια συστήματά μας ή να απαιτούν πλοήγηση. Εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της μετάβασης θα εκπαιδευτούν σε νέες δεξιότητες που θα ταιριάζουν στο οικοσύστημα συγκοινωνίας υψηλής τεχνολογίας, για παράδειγμα, θα επιβλέπουν την ανάπτυξη των αυτόνομων στόλων. Αυτή η προσέγγιση δημιουργίας ικανοτήτων ενδυναμώνει εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια της επανάστασης της βιομηχανίας.

    Φορείς της Αλλαγής

    Η ισχυρή ηγεσία στην αστική βιωσιμότητα όπως αυτή της Σιγκαπούρης, ανοίγει το δρόμο και για άλλες χώρες. Το Όσλο, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ είναι τρεις πόλεις που είναι έτοιμες να αναπτύξουν το πρώτο σύστημα συγκοινωνίας χωρίς εκπομπές. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να ταξιδεύουν μέσω φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορικών οχημάτων όπως ηλεκτρικά οχήματα και πράσινες δημόσιες συγκοινωνίες. Έχουν εφαρμοστεί κίνητρα, κυρώσεις και επενδύσεις για την ενθάρρυνση της χρήσης εναλλακτικών επιλογών αντί για ρυπογόνα οχήματα. Μέσα από το κοινό τους όραμα για ένα πιο πράσινο, καθαρότερο και αποτελεσματικότερο αστικό περιβάλλον, δημιουργείται ένα περιβάλλον για να ακολουθήσουν και άλλα έθνη.

    Θέλετε να βελτιώσετε σήμερα την αστική κινητικότητα στην πόλη σας; Ξεκινήστε τη χαρτογράφηση του τοπικού σας δικτύου στον Επεξεργαστή Moovit.

    Πηγές:
    http://www.channelnewsasia.com/news/singapore/commentary-singapore-s-impending-urban-mobility-revolution-8830732
    http://statescoop.com/cutting-the-commute-singapore-smart-city-efforts-to-fight-traffic
    https://www.citylab.com/transportation/2017/03/singapore-buses-now-have-a-signature-scent-to-entice-more-riders/518940/

    Previous