Transport Smart: Evoluția Mobilității Urbane

June 26, 2017

  rsz_1singapore_skyline

  Pregătind Scena

  Pe măsură ce populația lumii se apropie la opt miliarde, ne confruntăm cu nenumărate provocări, nu în ultimul rând cu transportul public. Din punct de vedere istoric, transportul a inspirat sau constrâns locația unde trăim, lucrăm, accesăm resursele și cu cine ne petrecem timpul. Cu toate acestea, status quo-ul se schimbă. Cu zeci de ani în urmă, invenția mașinii a sporit semnificativ libertatea de mobilitate, dar acum supraaglomerarea de pe drumuri și realizările legate de impactul lor asupra mediului determină unele orașe să regândească totul. Sistemele de transport public sunt un instrument puternic pentru transformarea peisajului urban. Privind spre viitor, o nouă paradigmă pentru mobilitatea urbană ne va reprograma orașele pentru a satisface nevoile unei lumi în plină evoluție: Revoluția inteligentă a transportului.

  Singapore: Un model pentru sustenabilitate urbană

  Singapore este lider mondial în domeniul inovării și un laborator viu pentru experimentele privind mobilitatea urbană. Progresele inovatoare au fost rezultatul colaborării dintre sectorul public, privat și cel al învățământului, conducând la crearea unui model “car lite”, care reprezintă o trăsătură definitorie a ecosistemului de tranzit. Singapore are un record dovedit care demonstrează angajamentul său de a îmbunătăți experiența de transport public. Autobuzele de navetă au transportat studenții de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din 2016, cu un mare succes. Proiecțiile experților descriu un ecosistem de tranzit cu adevărat futurist până în 2030, în care coexistă eficiența și frumusețea.

  Șoferii Schimbprii

  Tehnologiile disruptive în domeniile AI, big data, robotică și inovație aeriană au revoluționat transportul. Mai multe opțiuni de transport vor reduce dependența navetei de mașina personală. Trenurile vor rămâne piatra de temelie a sistemului de tranzit, dar progresele tehnologice vor îmbunătăți în mare măsură interesul navetiștilor. În cazul în care trenul nu se potrivește cu nevoile unui călător, acesta poate lua un taxi care zboară sau poate să urce într-o dronă de pasageri pentru a ajunge la destinație. Stațiile de transport autonome vor fi la cerere și vor oferi servicii de la ușă la ușă, eliminând provocarea de la primul și ultimul kilometru. Agenția de tranzit din Singapore prognozează că până în 2030, opt din zece gospodării vor avea o stație de transmisie rapidă (MRT) la cel puțin zece minute de mers pe jos, făcându-l ușor accesibil. Convenabilitatea va fi o caracteristică definitorie a transportului public.

  Așteptările călătorului sunt și ele impulsionate de reformă. Utilizatorii doresc un serviciu la cerere care să răspundă unei multitudini de nevoi. Căile rutiere recomandate și modurile de călătorie vor fi anticipa nevoile de călătorie ale utilizatorului prin intermediul calendarul lor online și obiceiurile de călătorie. Cu toate acestea, nu tot din Singapore necesită soluții de înaltă tehnologie. Un experiment recent realizat de o agenție a adăugat “note verzi” la emisiile lor de autobuze, transformând mirosul de eșapament într-un miros proaspăt și curat, ca un apel către consumatorii ecologici de a-și alinia marca la valorile lor. Tranziția din Singapore de la autoturisme este ambițioasă, dar cu experiență în trafic, în prim-planul dezvoltării, cetățenii sunt implicați în procesul de îmbunătățire a orașului.

  În cele din urmă, deficitul de resurse determină schimbarea la scară globală. Singapore are un spațiu limitat, oferind o motivație constantă pentru a fi proiectat în mod durabil, dar aceasta nu este singura constrângere. Munca pentru a rula sistemele de transport se diminuează. Prin urmare, vehiculele utilitare care efectuează funcții precum curățarea drumurilor și udarea parcului verde vor fi, de asemenea, autonome. Dronele vor furniza livrări la cerere, drone care ocupă spațiul aerian și nu necesită pilotare. Cei cu risc de a-și pierde locul de muncă în timpul tranziției vor fi instruiți pentru noi locuri de muncă, de exemplu, ar putea supraveghea desfășurarea flotelor autonome. Această abordare a consolidării capacității le permite celor care sunt cei mai vulnerabili în timpul revoluției din industrie.

  Agenții Schimbării

  Conducerea puternică în sustenabilitatea urbană, precum cea a Singaporeului, deschide calea pentru alte națiuni. Oslo, Londra și Amsterdam sunt trei orașe pregătite să dezvolte primul sistem de tranzit cu emisii zero. Cetățenii sunt încurajați să călătorească prin intermediul transportului ecologic, cum ar fi vehiculele electrice, și transportul public verde. Au fost puse în aplicare stimulente, sancțiuni și investiții pentru a încuraja utilizarea opțiunilor alternative în locul vehiculelor poluante. Prin viziunea comună a unui mediu urban mai ecologic, mai curat și mai eficient, se creează un precedent pentru alte națiuni să urmeze.

  Vrei să îmbunătățești mobilitatea urbană din orașul tău? Începe cartografierea rețelei locale în Editorul Moovit.

  Sources:
  http://www.channelnewsasia.com/news/singapore/commentary-singapore-s-impending-urban-mobility-revolution-8830732
  http://statescoop.com/cutting-the-commute-singapore-smart-city-efforts-to-fight-traffic
  https://www.citylab.com/transportation/2017/03/singapore-buses-now-have-a-signature-scent-to-entice-more-riders/518940/

  Previous