Pametni prevoz: Evolucija urbane pokretljivosti

June 26, 2017

  rsz_1singapore_skyline

  Postavljanje scene

  Kako se svetska populacija približava broju od 8 biliona, suočeni smo sa nebrojenim izazovima, a veliki broj njih se odnosi na javni prevoz. Istorijski gledano, javni prevoz nas je inspirisao ili ograničio na mesta gde živimo, radimo, pristupamo resursima i sa kim provodimo vreme. Međutim, status ovoga se menja. Decenijama unazad pronalaskom automobila, značajno je povećana sloboda kretanja, ali sada pretrpanost na putevima i uviđanja o ekološkom uticaju dovodi neke od gradova da ponovo promisle o ovom modelu. Sistemi javnog gradskog prevoza su moćna alatka za transformisanje urbanog predela. Gledajući u budućnost, nova paradigma urbane pokretljivosti će redizajnirati naše gradove kako bi zadovoljili potrebe našeg sveta koji je u razvoju: Revolucija pametnog tranzita.

  Singapur: Model urbane održivosti

  Singapur je svetski lider u održivim inovacijama i živa je laboratorija za urbane eksperimente pokretljivosti. Inovativni proboj se desio zahvaljujući sektorima privatnog, javnog, i edukativnog sektora koji su zajedničkim naporima došli do proizvoda “ car lite”, koji definiše budućnost tranzitnog ekosistema. Singapur ima dokazani rekrod demonstracije svoje privrženosti ka poboljšanju iskustva javnog prevoza. Automatska vozila prevoze studente oko Nanyang Tehnološkog Univerziteta (NTU) još od 2016. godine i to sa velikim uspehom. Projekcije eksperata opisuju ovo kao veoma futuristički tranzitni ekosistem koji će postojati svugde u svetu do 2030, a gde će pritom postojati i lepota i efikasnost.

  Vozači promena

  Problematične tehnologije u oblasti Alovih velikih informacija, robotike i inovacija antena su preoblikovale transport ljudi. Više opcija transporta će smanjiti broj automobila na ulicama jer će ljudi više koristiti javni prevoz. Vozovi će ostati kamen temeljac tranzitnog sistema, ali će se tehnološka poboljšanja značajno povećati žalbe putnika. Ako voz ne zadovoljava potrebe putnika, oni mogu pozvati leteći taksi, ili uskočiti u dron za putnike kako bi stigli do svoje destinacije. Autonomni podovi će biti na zahtev i pružaće uslugu od vrata-do vrata eliminišući izazov prve i poslednje milje. Prevoznik u Singapuru predviđa da do 2030. godine osam od deset domaćinstava će imati Masovne Tranzitne Ubrzane (MTU) stanice koje će im biti udaljene na desetak minuta pešaka, i tako ih učiniti veoma dostupnim. Biće pogodne za definisanje karakteristika javnog prevoza.

  Očekivanja putnika izazivaju reforme, takođe. Korisnici žele uslugu na zahtev koja zadovoljava mnoštvo potreba. Preporučene linije i režimi putovanja će biti prebačeni u mobilni telefon putnika i pre samog planiranja putovanja, predviđajući potrebe putovanja punika putem online kalendara ili navika putovanja. Međutim, ne zahtevaju svi zahvati u Singapuru rešenja visoke tehnologije. Skorašnji eksperiment koji je radio jedan prevoznik,dodao je “zelene note” u emisije svojih autobusa koje transformišu miris izduvnih gasova u svež, čist miris kao apel za ekološke umove, kako bi prihvatili vrednosti njihove firme. Tranzicija bežanja od automobila je ambiciozna, ali sa iskustvom putnika na frontu razvoja, građani su uključeni u proces poboljšanja svog grada.

  Konačno, nestašica resursa tera na promenu, globalno. Singapur ima ograničeni prostor, pružajući konstantnu motivaciju za dizajniranjem održivog, ali ovo nije jedino ograničenje. Rad za vođenjem tranzitnih sistema se smanjuje. Prema tome, korisna vozila koja sama izvode funckije će biti kao čišćenje puta, automatski. Dronovi će pružiti dostave na zahtev koje ne utiču na naš zemaljski sistem, i neće zahtevati pilote. Oni koji se plaše da će izgubiti posao tokom ove tranzicije će biti trenirani za nove veštine koje će se poklopiti sa visoko tehnološkim ekosistemom, na primer, moguće je predviđanje autonomnih flota. Ovaj pristup izgradnje kapaciteta osnažuje one koji su najugroženiji tokom industrijske revolucije.

  Agenti promena

  Jako vođstvo u urbanoj održivosti, kao ono u Singapuru, utire put za drugom nacijama. Oslo, London, i Amsterdam su tri grada koja su spremna da razviju prvi tranzitni sistem sa 0% emisije gasova. Građani se podstiču da putuju korišćenjem ekološkim transportom kao što su električna vozila, i zeleni javni prevoz. Podsticaji, penali i investicije su implementirane kako bi podstakle na korišćenje alternativnih načina, a ne vozila koja zagađuju okolinu. Kroz njihovu deljenu viziju zelenije, čistije i efikasnije urbane okoline, presedan će se uspostaviti i drugim nacijama koje će pratiit ovaj primer.

  Želite da poboljšate urbanu pokretljivost u svm gradu već danas? Započnite sa mapiranjem svoje lokalne mreže u Moovit Editoru.

  Izvori:
  http://www.channelnewsasia.com/news/singapore/commentary-singapore-s-impending-urban-mobility-revolution-8830732
  http://statescoop.com/cutting-the-commute-singapore-smart-city-efforts-to-fight-traffic
  https://www.citylab.com/transportation/2017/03/singapore-buses-now-have-a-signature-scent-to-entice-more-riders/518940/

  Previous