Arkaplan
Dünya nüfusu sekiz milyara yükseldiğinden, sayısız zorlukla karşı karşıyayız, sadece toplu taşıma araçlarıyla ilgili değil. Tarihsel olarak ulaşım, nerede yaşadığımız ve çalıştığımız, kaynaklara erişimimiz ve zamanımızı kime harcadığımızdan ilham almıştır. Ancak statüko değişiyor. Yıllar önce, arabanın icadı hareket özgürlüğünü önemli ölçüde arttırdı, ancak artık yollardaki kalabalık ve çevresel etkileri hakkındaki gerçekler bazı şehirlerin bu modeli yeniden düşünmesine yol açıyor. Toplu taşıma sistemleri, kenti dönüştürmek için güçlü araçlardır. Geleceğe baktığımızda, kentsel hareketlilik için yeni bir paradigma, gelişen dünyanın ihtiyacını karşılamak için şehirleri yeniden tasarlayacak: Akıllı Ulaşım Devrimi.
Singapur: Kentsel Sürdürülebilirlik Modeli
Singapur sürdürülebilir inovasyon konusunda bir dünya lideri ve kentsel hareketlilik deneyleri için yaşayan bir laboratuar. Yenilikçi atılımlar, kamu, özel sektör ve eğitim sektörünün iş birliğinin bir sonucu ve transit ekosistemin belirleyici bir özelliği olan “car lite” modelini ortaya çıkarmıştır. Singapur, toplu taşıma deneyimini geliştirme konusundaki taahhüdünü gösteren kanıtlanmış bir rekorun sahibidir. Otonom servisler, öğrencileri Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) çevresinde 2016’dan beri büyük bir başarı ile taşımaktadır. Uzmanlar 2030 yılı için verimlilik ve güzelliğin bir arada bulunduğu fütüristik bir transit ekosistemi öngörüyor.
Sürücüler için Değişim
AI, büyük veri, robotik alanlarındaki gelişmiş teknoloji ve inovasyon ortamı ulaşımda devrim yarattı. Daha fazla ulaşım seçeneği araba bağımlılığını azaltıyor. Trenler, transit sistemin temel taşı olmaya devam edecek, ancak teknolojik gelişmeler, cazibelerini önemli ölçüde yükseltecektir. Eğer tren bir yolcunun ihtiyaçlarına uymuyorsa, uçan bir taksi çağırabilir veya yolcu taşıyan bir drone’a atlayabilirler. Otonom podlar talep üzerine olacak ve kapıdan kapıya servis sağlayacak. Singapur toplu taşıma operatörü 2030 yılında, on haneden sekizinin, on dakikalık bir yürüme mesafesinde bir Mass Rapid Transit (MRT) istasyonu olacağını tahmin ediyor. Kolaylık, toplu taşımanın öne çıkan bir özelliği olacak.
Yolcuların beklentileri de bu reforma da hız veriyor. Kullanıcılar birçok ihtiyaçlarını karşılayan bir hizmet talep ederler. Kişi yolculuk planlamadan önce, telefonundaki takvim ve seyahat alışkanlıkları göz önünde bulundurularak, önerilen güzergahlar ve seyahat modları telefonuna gönderilecektir. Bununla birlikte, Singapur’un tüm girişimleri yüksek teknoloji gerektiren çözümler değil. Çevreye duyarlı tüketicilerin, markalarına daha yakın hissetmesi için bir operatör yaptığı yeni bir deneyde otobüs emisyonlarına “çevreci notlar” ekledi ve egzoz kokusunu taze, temiz bir kokuya dönüştürdü. Singapur’un otomobillerden uzaklaşması iddialı ancak yolcu deneyimlerinin gelişim sürecinde ön planda tutulması ile vatandaşlar kentlerini iyileştirme sürecine dahil ediliyor.
Son olarak, kısıtlı kaynaklar değişimi küresel ölçekte zorlamaktadır. Singapur sınırlı bir alana sahip ve bu sürdürülebilir tasarım için sürekli bir motivasyon sağlıyor ancak tek kısıtlı olan şey bu değil. Transit sistemleri çalıştırmak için gereken emek de azalıyor. Bu nedenle, yol tarifi ve yol kenarı yeşilliklerinde sulama gibi işlevleri yerine getiren yardımcı araçlar da otonom olacaktır. Dronelar, yol üzerinde yer kaplamayan veya pilota ihtiyaç duymadan talep üzerine servis sağlayacaklar. Bu teknolojik geçiş sırasında mesleklerini kaybetme riski altında olanlar, yüksek teknoloji içeren ulaşım ekosistemine uyan yeni beceriler konusunda eğitilecek; örneğin, otonom filoların konuşlandırılmasını denetleyecekler. Bu kapasite geliştirme yaklaşımı, sanayi devrimi sırasında en savunmasız olanları güçlendirecektir.
Operatörler için Değişim
Singapur’da olduğu gibi, kentsel sürdürülebilirlik konusundaki güçlü liderlik, diğer ülkelerin de yolunu açıyor. Oslo, Londra ve Amsterdam, ilk sıfır emisyon transit sistemini geliştirmeye hazır üç şehir. Vatandaşlar, elektrikli araçlar ve yeşil toplu taşıma gibi çevre dostu araçları kullanmaları konusunda teşvik ediliyor. Teşvikler, cezalar ve yatırımlar
çevreyi kirleten araçlar yerine alternatif seçeneklerin kullanımını teşvik etmek için uygulanıyor. Daha yeşil, daha temiz, daha verimli bir kentsel çevre konusundaki paylaşılan vizyon sayesinde, diğer ülkelerin de takip edebilecekleri bir emsal oluşturuluyorlar.
Bugün şehirinizdeki kentsel hareketliliği artırmak mı istiyorsunuz? Toplu taşıma sisteminizi Moovit Editör’de haritalandırmaya başlayın.
Kaynaklar:
http://www.channelnewsasia.com/news/singapore/commentary-singapore-s-impending-urban-mobility-revolution-8830732
http://statescoop.com/cutting-the-commute-singapore-smart-city-efforts-to-fight-traffic
https://www.citylab.com/transportation/2017/03/singapore-buses-now-have-a-signature-scent-to-entice-more-riders/518940/