Η Αρχή των πάντων

December 20, 2016

  Η πόλη – João Pessoa
  Αυτό το μήνα θα επισκεφτούμε πάλι την πρώτη πόλη που χαρτογράφησε η Moovit Κοινότητα, η João Pessoa στη Βραζιλία. Η πόλη είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας της Paraíba και κατοικούν περίπου 770.000 άτομα, περίπου το ένα έκτο του συνόλου του πληθυσμού της πολιτείας. Όλοι μαζί, ολόκληρη η μητροπολιτική περιοχή περιλαμβάνει περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Η João Pessoa θεωρείται ότι είναι μία από τις πιο πράσινες πόλεις στον κόσμο, με βάση τη κάλυψη δέντρων που απλώνονται στις λεωφόρους, τα πάρκα και τις κατοικημένες περιοχές. Αυτό το πράσινο υπολογίζεται σε 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλη την πόλη και συμπληρώνεται από μια ακτογραμμή 20 χιλιομέτρων με χρυσές παραλίες. Η João Pessoa θεωρείται ότι είναι η τρίτη παλαιότερη σε όλη τη Βραζιλία και αυτό αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική του ιστορικού κέντρου της πόλης. Τοποθετημένη στο ανατολικότερο σημείο του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού, η πόλη έχει εύστοχα πάρει το ψευδώνυμο ως η πόλη όπου ο ήλιος ανατέλλει πρώτα στην Αμερική. Οι κάτοικοι της João Pessoa είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν με ένα δημόσιο δίκτυο λεωφορείων, τρένων και διαδρομές πλοίων.

  joao_pessoa_-_cropped

  Ο Πρεσβευτής – Vítor
  Ένας φανατικός οπαδός των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου στην πολιτεία Minas Gerais, ο Vítor είναι επίσης ένας από τους πρωτοπόρους της πρώτης ποτέ χαρτογραφημένης πόλης στη Κοινότητα. Ο Vítor, ο οποίος έζησε στη João Pessoa πίσω στο 2014, ενδιαφερόταν για έργα συνεργασίας που αφορούν συγκοινωνίες και συγκέντρωσε πληροφορίες για τις διαδρομές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης για να τα φορτώσει σε ανοιχτή πλατφόρμα δεδομένων, αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν εκείνη την εποχή εύκολα προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Ο Vítor αφηγείται, “Με το Moovit, η δυνατότητα να γίνουν αυτές οι πληροφορίες διαθέσιμες στο επιβατικό κοινό στη João Pessoa ήταν άμεσα ελκυστικό.” Το 2014 ο Vítor μετακόμισε στην νότια πόλη Belo Horizonte και ήθελε να εκτελέσει την ίδια σπουδαία πράξη όπως είχε κάνει στη João Pessoa, αλλά αυτή τη φορά η προσέγγισή ήταν διαφορετική επειδή η πόλη ήταν μια μητρόπολη σε ανάπτυξη. Με τον ενθουσιασμό του Vítor ο Country Manager του στη Βραζιλία ήταν σε θέση να προσεγγίσει τόσο το εσωτερικό της πόλης όσο και την ένωση των μητροπολιτικών φορέων μεταφορών, BHTrans και SINTRAM αντίστοιχα, και ήταν έτοιμοι να μοιραστούν τα δεδομένα τους. Με αυτή την τεράστια μάζα δεδομένων σε ολόκληρη την περιοχή Belo Horizonte, η Κοινότητα ήταν σε θέση να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα του συστήματος μεταφορών και να τη μοιραστεί με το ευρύ κοινό.

  Οι πόλεις João Pessoa και Belo Horizonte ήταν μόνο η αρχή των ημερών δόξας για τον Vítor και από τότε έχει περάσει από δύναμη σε δύναμη, είναι μέρος των ομάδων χαρτογράφησης για έξι έργα που καλύπτουν δεκάδες πόλεις και Δήμους. Ο Vítor εξηγεί, ‘’Εμπνέομαι από τη δυνατότητα να φέρω πιο ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες στο πληθυσμό της κάθε πόλης. Σε δύο από αυτές τις πόλεις, για παράδειγμα, υπήρχαν ακόμη και διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις στάσεις από τις οποίες περνάνε οι γραμμές, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι δεν μπορούν να απεικονίσουν στο μυαλό τους το σχήμα της γραμμής και μέσα από ποια μέρη το λεωφορείο θα περάσει, και όλο αυτό όλα γίνεται δυνατόν με το Moovit. “Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών ο Vítor έχει αντιμετωπίσει ορισμένες προκλήσεις στη χαρτογράφηση, όπως για παράδειγμα την έλλειψη πληροφοριών για ορισμένες γραμμές και να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει δεξιότητες αφαίρεσης. Ωστόσο, όταν αυτά δεν είναι αρκετά, ο Vítor είναι ακόμη αρκετά αφοσιωμένος για να ταξιδέψει σε μερικές από τις πόλεις που χαρτογραφεί για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα δρομολόγια! Ακόμα κι αν αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο, ο Vítor αναφέρει, ‘’… Ήμουν αρκετά τυχερός για να το κάνω αυτό δύο φορές τους τελευταίους μήνες.” Ο Πρεσβευτής της Βραζιλίας σήμερα χαρτογραφεί ακόμα μια πόλη στην πολιτεία Minas Gerais, και δεν κάνει παύση για αέρα για να μας πει για την επόμενη πόλη που σχεδιάζει να χαρτογραφήσει, Sete Lagoas στη Belo Horizonte. Συγχαρητήρια Vítor! Για την αφοσίωσή σου να φέρεις πληροφορίες για τις συγκοινωνίες σε εκατοντάδες πόλεις στη Βραζιλία και στην εκπλήρωση των ονείρων σου για να δημιουργήσεις αυτό το αλμανάκ των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου της Minas Gerais!

  Σου ευχόμαστε τα πιο ευτυχισμένα Χριστούγεννα και μια λαμπρή νέα χρονιά, από το σύνολο της ομάδας Moovit.

  Previous