Kako je sve to počelo

December 21, 2016

  João Pessoa
  Ovog meseca se ponovo vraćamo u prvi ikada grad koji je mapirala Moovit zajednica, João Pessoa u Brazilu. Ovaj grad je glavni grad pokrajine Paraíba i on je dom za preko 770,000 ljudi, oko jedne šestine cele populacije u Brazilu. Sve zajedno, ceo ovaj region naseljava oko 1.2 miliona ljudi. João Pessoa se smatra jednim od najzelenijih gradova na svetu, bazira se na drveću i plodnom zemljištu koje se proseže avenijama i prekriva parkove i rezidentna mesta.Ovo zelenilo je izmereno na 7 kvadratnih kilometara širom grada, dok sa druge strane se proteže 20km zlatnih plaža. João Pessoa se smatra i trećim po starosti gradom u celom Brazilu, a ovo se ogleda u arhitekturi i istorijskom centru grada. Nalazi se na najistočnijoj tački Severnog Atlantskog Okeana, grad je dobio i nadimak grad gde se sunce rađa prvo. Stanovnici João Pessoa mogu putovati gradom uz pomoć mreže gradskog prevoza koja se sastoji od autobusa, vozova i trajekta.

  joao_pessoa_-_cropped

  Ambasador – Vítor
  Strastveni fan šampionata u fudbalu u gradu Minas Gerais, a koji je takođe i jedan od pionira prve ikad zajednice koja je mapirala neki grad. Vítor, koji je živeo 2014. u João Pessoa, je bio zainteresovan za zajedničke podatke o gradskom prevozu i skupljao je informacije o javnom gradskom prevozu kako bi te podatke postavio na platformu otvorenog tipa, ali u to vreme nije bilo lako doći do ovakvih informacija. Vítor se priseća: “Sa Moovitom, mogućnost dobavljanja informacija dostupnim populaciji João Pessoa je bila velika atrakcija.” 2014. Vítor se preselio u severniji grad Belo Horizonte i želeo je da učini isti veliki uspeh koji je postigao u João Pessoa, ali ovaj put njegov pristup je bio drugačiji jer je grad bio ogromna metropola. Sa Vítorovim entuzijazmom, enthusiasm Moovitov Brazilski Menadžer je uspeo da u oba grada pristupi unutrašnjoj zajednici firmi gradskog prevoza, BHTrans i SINTRAM koji su polako bili spremni da podele svoje informacije. Sa ovom ogromnom količinom informacija za ceo region Belo Horizonte, zajednica je mogla da napravi kompletnu sliku tranzitnog sistema i podeli je sa podrazumevanom javnošću.

  João Pessoa i Belo Horizonte su bili samo počeci slavnih dana za Vitora, i od tad on je uspeo da mapira šest projekata, sa svojim timom editora, da prekrije nekolicine gradova i opština. Vítor objašnjava: “Inspirisan sam mogućnošću da donesem preciznije i detaljnije informacije stanovnicima u svakom od gradova. U dva od ovih gradova, na primer, postojale su i informacije o stajalištima gde linije prolate, ali ljudi nekada ne mogu to da vizuelizuju u svojim glavama, oblik linija i mesta na kojima prolaze linije, a sve ovo postaje moguće zahvaljujući Moovitu.” Kroz protekle tri godine, Vitor se susreo sa nekim problemima u mapiranju. Na primer nedostatak informacija na nekim od linija. Kada ovo nije doboljno, Vitor je bio posvećen putovanju ka nekim gradovima kako bi fizičk prikupio infomacije za linije! Iako ovo može dosta oduzeti vremena, Vitor govori: “… Imao sam sreće pa sam ovo morao samo da uradim prethodna dva meseca, neoliko puta.” Neverovatni Brazilski Ambasador trenutno mapira još jedan grad u oblasti Minas Gerais, i ne zaustavlja se ni sekund kako bi nam rekao koji grad želi sledeće da mapira, Sete Lagoas u Belo Horizonte. Ovo je samo za Vitora! Za tvoju posvećenost u donošenju informacija o gradskom prevozu u na hiljade gradova u Brazilu, i ispunjaanju tvojih snova, u kreiranju almanax Minas Geraisovog fudbalskog šampionata!

  Želimo vam najsrećniji Boži i veličanstvenu novu godinu, takođe, od svih nas u Moovit timu.

  Previous