Ovde, sada, i sledeć

January 29, 2017

  Dobrodošli u prvi po redu, u serijalu skorašnjih i nadolazećih trendova u svetu transporta. Tokom ove godine, pokazaćemo vam istinu o kretanju, unutar sfere mobilnosti, i istraživaćemo obećane buduće planove koji će ući u naše živote (nadajmo se) u toku sledeće decenije.

  Morgan3

  The traditional Morgantown Personal Rapid Transit System

  Jedna od tema koja je zapala svima u svetu mobilnosti jeste personalizovani, na zahtev ubrzani tranzit. Često viđamo stvari koje će biti napravljene u skorijoj budućnosti, ali stvarnost nam kaže nešto drugo. Postoji jedan sjajan primer ubrzanog tranzita koji uspešno posluje između kampusa u Univerzitetu Zapadne Virdžinije još od 1975, u Morgantownu u Ujedinjenim Nacijama. To je bio prvi, ali i nastavlja da bude jedini kompletno operativni Lični Ubrzani Tranzit (LUT) sistem, koji omogućava putnicima da se ukrcaju u automobile na sopstveni pogon, i da putuju direktno do svojih destinacija bez stajanja na stajalištima duž rute. Sistem je napravljen kao kombinacija podzemnih i pokretnih traka, koje omogućuju putnicima da krstare pored neefikasnih vozila kao što su automobili, koji okupiraju grad i kreću se sporo. LUT se nežno naziva i Pomerač ljudi. Ova zagušenja su nekada diktirale i raspored nastave na Univerzitetu za još tri kampusa, sada je on zastareo, a dani su mu odbrojani. Jedinstvenost ovog sistema leži u njegovoj multi-modalnoj usluzi. Kao dodatak, u toku maksimalnog vremena putovanja, putnici su mogli da pritisnu dugme “na zahtev” što bi u saobraćajnom špicu otežalo kretanje, jer se dinamički menja način na koji ovo vozilo ide. Ovaj je efektualni pristup javne mobilnosti, koji je predvodio Arlie Forman, West Virginia University’s Associate Direktor LUT, uzvikuje o projektu” …… primer kako gradovi mogu smanjiti zagađenje, saobraćaj, i pospešiti okolini na zahtev.”

  Passengers-boarding-PRT-vehicle-at-MIST-station
  Putnici ulaze u vozila na stanici Masdar City LUT sistem

  U skoroj prošlosti, na tržište pokretnosti su prodrle i mnoge nove vizije LUTa. Jedan primer ovoga je realizovan u Novembru 2010. na Masdaruu Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tamo, neidentifikovani sistem povezuje spoljni gradski park sa Institutom za Nauke i Tehnologije u Masdaru. LUT sistem omogućuje ovom kompaktnom gradu da bude kompletno bez automobila, i ugljenik neutralan, jer se ovaj sistem napaja dopunjivim litijum jonskim baterijama. Kreatori ovog projekta su srećni da oglase da su primetili procenat od čak 75% povećanja broja putnika u 2014. godini. The makers of the system for the city were happy to announce a 75% increase in passengers since 2014, tako dokazavši funkcionalnost i korisnost LUT sistema za putnike u Masdaru. Kompanija koja snabdeva ovaj sistem, planira proširenje mreže i uvođenje generalnog brzog transporta u okolini Masdara u skorijoj budućnosti.

  Još jedan,model LUTa je predložen, a koji je još u fazi razvoja, pod pokroviteljstvom skyTran projekta. Mreža će biti napravljena za 2 ili 4 osobe koji su zakačeni na magnetske mlaznjake kojima se upravlja putem računara, i koji kline po čeličnoj konstrukciji. Ovaj sistem će omogućiti korisnicima da naruče ovu uslugu putem svog mobilnog telefona. U 2016. godini, kompanija je najavila prvi demonstracijski sistem, koji je samo prototip. Ova ulitaristička prva verzija, je bitan sigurnosni korak ka ostvarenju sna efikasnijeg transporta u gusto naseljenim mestima, kao što je ovaj. Prvi predloženi testni projekat će najverovatnije biti pušten u Tel Avivu, i tako kompletiran projekat će ostvariti ideju koja je prvo bila predložena 1990.

  SkyTran_Seattle2
  Predložena slika kako bi se skyTran mreža uklopila u okolinu

  Sektor ličnog ubrzanog transporta je bio prekinut, a ovo znači uzbudljiva vremena za sve putnike u našim prepunim gradovima, i doprineće održivom razvoju za našu planetu.

  Previous