Το Εδώ, το Τώρα και το Επόμενο

January 22, 2017

  Καλώς ήρθατε στην πρώτη από τις σειρές για πρόσφατες και επερχόμενες τάσεις στον κόσμο των μεταφορών. Καθ ‘όλη τη χρονιά εμείς θα σας δίνουμε εξελίξεις στη σφαίρας της κινητικότητας και θα διερευνούμε προτεινόμενα μελλοντικά σχέδια που θα μπορούσαν να εισέρχονται στη καθημερινή μας ζωή (ελπίζουμε) μέσα στην επόμενη δεκαετία.

  Morgan3

  Το Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς στο παραδοσιακό Morgantown

  Ένα από τα θέματα που έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών στον κόσμο της κινητικότητας είναι η εξατομικευμένη on-demand ταχεία μεταφορά. Συχνά νομίζουμε πως είναι κάτι που θα γίνει στο άμεσο μέλλον, αλλά η πραγματικότητα μας δείχνει το αντίθετο. Υπάρχει ένα λαμπρό παράδειγμα για on-demand ταχεία μεταφορά που λειτουργεί με επιτυχία μεταξύ των πανεπιστημιουπόλεων στο West Virginia University από το 1975 στην Morgantown στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν το πρώτο, και συνεχίζει να είναι το μόνο πλήρως λειτουργικό σύστημα Personal Rapid Transit (PRT), το οποίο επιτρέπει στους επιβάτες να επιβιβάσουν αυτοκίνητα που ταξιδεύουν απευθείας στον προορισμό τους χωρίς διακοπή σε σταθμούς καθ ‘οδόν. Το σύστημα αποτελείται από ένα συνδυασμό υπόγειων και υπέργειων ραγών που επιτρέπουν στους επιβάτες να προσπερνάνε τα αναποτελεσματικά οχήματα. Το σύστημα PRT στην πόλη αναφέρεται από τους ντόπιους ως People Mover. Αυτή η κυκλοφοριακή συμφόρηση που κάποτε υπαγόρευε τον προγραμματισμό των μαθημάτων σε τρεις πανεπιστημιουπόλεις, τώρα φαίνεται ξεπερασμένη και ένα στοιχείο του σχεδιασμού των μεταφορών των ημερών που πέρασαν. Η μοναδικότητα του PRT στην Morgantown έγκειται στις πολυτροπικές υπηρεσίες του. Εκτός από την προγραμματισμένη ρύθμιση του κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής για ταξίδια, οι χρήστες πατάνε ένα κουμπί για να λειτουργήσει μια υπηρεσία on-demand που απαντά δυναμικά στα αιτήματα των επιβατών, κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης το PRT επανέρχεται στην αποτελεσματική λειτουργία της κυκλοφορίας – με λιγότερα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν στις ράγες. Αυτή η αποτελεσματική προσέγγιση της δημόσιας κινητικότητας οδήγησε τον Arlie Forman, Αναπληρωτή Διευθυντή του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια του PRT, να χαιρετήσει το έργο ως ‘’… ένα παράδειγμα του πώς οι πόλεις μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη ρύπανση, την κυκλοφορία και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.”

  Passengers-boarding-PRT-vehicle-at-MIST-station
  Οι επιβάτες μπαίνουν σε pods σε ένα σταθμό στο σύστημα PRT της πόλης Masdar

  Πιο πρόσφατα, η αγορά της κινητικότητας έχει διαπεραστεί από τα πολυάριθμα νέα οράματα της PRT. Ένα παράδειγμα αυτού πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2010 στη πόλη Masdar στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκεί, το αυτόνομο σύστημα συνδέει τον εξωτερικό χώρο στάθμευσης της πόλης και το Ινστιτούτο Masdar για την Επιστήμη και την Τεχνολογία. Το σύστημα PRT επιτρέπει στη πόλη Masdar να είναι εντελώς χωρίς αυτοκίνητα και ουδέτερη στον άνθρακα, αφού το σύστημα τροφοδοτείται από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου. Οι ιθύνοντες του συστήματος για την πόλη ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν μια αύξηση 75% στους επιβάτες από το 2014, το οποίο πιστοποιεί την λειτουργικότητα του PRT για τους ταξιδιώτες της Masdar. Η εταιρεία που προμήθευσε το σύστημα Masdar σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει το δίκτυο και να εισαγάγει γενική ταχεία μεταφορά στη γύρω περιοχή στο εγγύς μέλλον.

  Ένα άλλο προτεινόμενο μοντέλο για το PRT το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης είναι το έργο skyTran. Το δίκτυο θα αποτελείται από: για 2 και 4 άτομα μαγνητικά jet pods που ελέγχονται από τον υπολογιστή και γλιστράνε κατά μήκος ενός πλαισίου από χάλυβα. Το σύστημα που είναι κατ’επιλογήν (Ondemand) θα επιτρέπει επίσης στους χρήστες να παραγγέλνουν την υπηρεσία μέσω των smartphones τους. Το 2016 η εταιρεία ανακοίνωσε την πρώτη επίδειξη του συστήματος τους, ένα πρότυπο κατασκευής. Αυτή η ωφελιμιστική πρώτη έκδοση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ασφάλεια προς την υλοποίηση του ονείρου πιο αποδοτικών μεταφορών στις πυκνοκατοικημένες αστικές και προαστιακές περιοχές. Το πρώτο προτεινόμενο πιλοτικό πιθανότατα θα είναι στην πόλη του Τελ Αβίβ και αν ολοκληρωθεί θα κάνει την ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά το 1990, μια πραγματικότητα.

  SkyTran_Seattle2
  Μια προτεινόμενη εικόνα του πώς το skyTran δίκτυο μπορεί να ενταχθεί στο αστικό περιβάλλον

  Ο τομέας της ταχείας μεταφοράς σημαίνει συναρπαστικές στιγμές για τα άτομα στις πολυσύχναστες πόλεις μας και θα συμβάλει σε μια βιώσιμη προσέγγιση για ανάπτυξη για τον πλανήτη μας.

  Previous