Celina je veća od sume njenih delova

February 22, 2017

  Ostrva – Republika Malta
  Malta.image

  Malta je arhipelag (grupa ostrva), koji se nalazi u Mediteranskom moru, između Tunisa i Italije. Nacija se sastoji od ukupno 18 ostrva, ali tri najveća ostrva Gozo, Comino, i Malta su naseljeni. Malta ima bogatu i različitu kulturu, koja potiče od njene strategijske lokacije zajedno sa nekoliko njenih drevnih i srednjovekovnih ruta trgovine. Različitost kultura se najbolje može videti u glavnim gradu Valete gde, između ostalih stvari, 320 planina spaja civilne, religiozne, umentičke i vojne istorije zmelje u usko upakovan grad. Mreža transporta se sastoji od autobusa i trajekta, i prevozi putnike među ova tri naseljena ostrva.

  Mooviteri  
  image1 (4)

  Prijatelji, jedno hladno veče u Milanu

  Elena studira Medicinsku Biotehnologiju u Milanu, Italija, i uživa u svom izabranom polju studiranja. Kada diplomira, njen san je da postane naučni istraživač. Elena ima strast za putovanjima, “Volim da istražujem kulture raznih mesta i pronalazim sakrivene delove umetnosti.” rekla nam je. U stvari, kada je putovala, otkrila je pravu vrednost imati takvav sistem za navigaciju kroz neki grad u drugoj državi, kakav Moovit ima. Leta 2015. Elena je putovala sa svojim prijateljima oko Malteških ostrva, ekološki prihvatljivim prevozom, učeći o lokalnom gradskom prevozu. Međutim, bilo je prilika kada je grupa nailazila na probleme jer lokalni redovi vožnje i informacije o linijama nisu bile optimizovane za mobilne telefone. Elena ima prijatelje koji su ekstremno aktivni članovi Mooviter zajednice, koji su joj i promenuli o ovoj platformi i objasnili joj proces mapiranja. U tom trenutku, ona je videla priliku kako bi mogla da donese svoje znanje rezidentima ostrva, ili bilo kom drugom turisti, kao što je i ona sama bila, kojima bi ove informacije i te kako koristile u poznavanju lokalnog gradskog prevoza. Možda, ako bi turisti imali ove informacije dostupne, možda bi se pre odlučili za gradski prevoz nego automobil.

  Elena, osposobljeni ali ne manje zauzeti student, nekako je našla vremena između punog rasporeda predavanja, i mapirala nekoliko linija nedeljno. Učestvovala je konstantno i nedvosmisleno skoro čitavu godinu, demonstrirajući da zaista svako može naći vremena da učestvuje u građanskim ili volonterskim projektima, samo ako to žele. “Najveći izazov je bio naći tačne lokacije autobuskih stajališta.” Rekla nam je Elena. Mreža autobusa na Malti uključuje preko 2,000 stajališta širom ostrva, pa nije ni čudo što je Elena morala da izdvoji produženo vreme proveravanja tačnih lokacija autobuskih stajališta. Uprkos tome, Elena je vremenom porazila zadatak, i našla niz komplementarnih metoda za potvrdu lokacija stajališta.

  Početkom ove godine, ukazala se prilika, da je Elena izašla sa društvom na piće, i njen projekat o mapiranju je došao kao tema konverzacije. Jedan njen prijatelj, Islam, je postao naročito inspirisan. Ispostavilo se da su njih dvoje postali nepokoriva sila mapiranja poslednjih linija na Malti za samo jednu nedelju! Islam, Elena i neki njihovi prijatelji planiraju da posete Maltu, ponovo kasnije ove godine, ali ovoga puta će je obići bez brige o transportu. Ovaj par prijatelja je takođe motivisan i sa mapiranjem drugih gradova. Islam, koji provodi značajno vreme u Egiptu svake godine, je već počeo sa mapiranjem linija u i oko Kaira. Elena nam je rekla da će učestvovati u Milanu jer ona: “voli ovaj globalni projekat. Živim u gradu u kome se transport jako teško odvija, a Moovit može optimizovati svačija putovanja.

  Šampionima providnosti putovanja na Malti, Elena i Islame, klanjamo vam se!

   

  Previous