Geri

Bu Hafta İstanbul’dan Haberler

March 24, 2022

    İstanbul’da toplu ulaşıma zam talebi UKOME’de reddedildi

    Toplu ulaşım ücretlerinin yükseltilmesi gündemiyle toplanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) toplu ulaşıma zam çıkmadı.

    İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın başkanlık ettiği toplantıda, toplu ulaşım esnafı ile İBB’nin birlikte UKOME gündemine taşıdığı maliyet artışlarından kaynaklanan ücret artışı teklifi görüşüldü.

    İETT, Metro İstanbul, Şehir Hatları, minibüs, taksi ve dolmuş ücretlerinde yüzde 50, servis ücretlerinde ise yüzde 40 artış yapılmasını öngören teklifle ilgili konuşan Çağlar, “Yılbaşında sadece İETT’yi günde 10 milyon lira sübvanse ederken, bugün günlük 27 milyon lira öder noktadayız. Kamu hizmetlerinin kâr amaçlı olmamasında hemfikiriz. Ancak bu hizmetlerin sürdürülebilirliği için zam yapılması zorunludur. Esnafımızın ve İBB kurumlarımızın beklentisi de bu yöndedir” dedi.

    “Elektrik faturası 70 milyon TL’nin üzerine çıktı”

    Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy ise Ocak 2021’de 19 milyon lira gelen elektrik faturasının Şubat 2022’de 63 milyon lira, Mart ayında ise 70 milyon liranın üzerine çıktığını belirterek, “Bu maliyetlerle İstanbul’da toplu ulaşımın sürdürülebilmesi mümkün değildir” dedi.

    Taksiciler de zam istedi

    İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ise, “Zam talebi istememiz zaruriyet haline geldi. Esnafımız mağdur, araçların bir kısmı çalışmıyor ve şoförlerin bir kısmı işi bırakıyor. Esnafımız kazandığı paranın yüzde 60’ını akaryakıta verir hale geldi” dedi.

    TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can da teklif edilen zam oranının en düşük oranda tutulduğunu ve deniz ulaşımındaki kayıpları karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

    Bakanlıktan İBB’ye ayrı, özel sektöre ayrı zam talebi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın temsilcisi Serdar Yücel ise zam teklifinin özel sektör için ayrı, belediye için ayrı sunulmasını istedi. Akaryakıt farkı için yüzde 30 oranında zam yapılmasını öneren Yücel, Aralık’ta tam bilete yapılan yüzde 36’lık zamma dava açtıklarını, İBB’nin verdiği toplu ulaşıma yapılacak zam için mahkeme kararının beklenmesini istedi.

    Tüketici temsilcileri ise zam teklifine karşı çıkarak ulaşımın kamusal önemine dikkat çekti.

    Görüşlerin belirtilmesinin ardından oylamaya sunulan zam teklifi oy çokluğuyla reddedildi. İBB’nin indirimli öğrenci kartı tarifesi için istediği “25 yaş altı olanlar standart tarife 78 TL, 25 -30 yaş sınırı 267 TL, 30 yaş üstü 390 TL” teklifi de oy çokluğuyla reddedildi.

    İETT Güncellenen Hatlar

    • MK53 hattının güzergahı 24.03.2022 (Perşembe günü) tarihi itibarıyla Sultangazi Peronlar-Yunus Emre Mahallesi-Esentepe-50.Yıl Mahallesi-Cebeci-Tekstilkent Metro olarak güncellenmiştir.
    • 401T numaralı Tepekent-Avcılar Metrobüs hattının B noktası olan Avcılar Metrobüs durağı, hattın daha verimli hale getirilebilmesi amacıyla Haramidere’ye alınmıştır. Hattın yeni güzergahında Tepekent-Haramidere olarak 24.03.2022 (Perşembe günü) hizmet vermeye başlayacaktır.
    • TM5 Alibeyköy Metro – 5.Levent hattı 22.03.2022 (Salı) tarihinden itibaren Alibeyköy Metro – Alibeyköy Cep Otogarı – Okul Bölgesi – Ağaç A.Ş. – 5.Levent – Bayramoğlu – Alibeyköy Metro güzergahında hizmet vermeye başlamıştır.
    • 39M Alibeyköy Metro – Edirnekapı Metrobüs hattının güzergah ve hat kodu 50K Alibeyköy Metro – Kazlıçeşme olarak değiştirilmiştir. Hat 22.03.2022 (Salı) tarihinden Alibeyköy Metro – Alibeyköy – Eyüpsultan Devlet Hastanesi – Eyüpsultan – Demirkapı – Şehitlik – Edirnekapı Surdışı – Topkapı Alt Geçit – Kazlıçeşme Marmaray güzergahında 50K Alibeyköy Metro – Kazlıçeşme hattı olarak hizmet vermektedir.
    • KM45 Maltepe Üniversitesi – Küçükyalı Metro hattı Marmara Üniversitesi’ne uzatılmıştır. Hat, 21.03.2022 tarihi itibarı ile Maltepe Üniversitesi – Başıbüyük Mahallesi – Süreyyapaşa Hastanesi – Küçükyalı Metro – Marmara Üniversitesi güzergahında KM45 Maltepe Üniversitesi / Küçükyalı Metro – Marmara Üniversitesi ismi ile hizmet vermeye başlamıştır.
    • 17L Küçükyalı Lojmanları-Kadıköy hattı21.03.2022 tarihinden itibaren 17L Küçükyalı Lojmanları/Marmara Üniv-Üst Bostancı adıyla Küçükyalı Lojmanları-Marmara Üniversitesi-Aydınevler-Küçükyalı Atatürk Caddesi-Bostancı-Üst Bostancı arasında hizmet vermektedir. Yolcular 17 (Pendik-Kadıköy) hattına ücretsiz aktarma yapabilirler.
    • DT1, 30A, 66, 74, 74A hatlarında Mecidiyeköy’deki M7 Metro çalışması nedeniyle zorunlu güzergah değişikliği yapılmıştı. Metro çalışmasının bitmesi nedeniyle ve yolcu memnuniyetinin sağlanması amacıyla ilgili hatların güzergahları  29.03.2022 (Salı) itibariyle  Gayrettepe Durağı sonrasında, Yeni durak – Şişli Merkez – Şişli Camii – Şişli  Hamidiye Etfal  duraklarını kullanarak güzergahına devam edecektir.

    Metrobüs İstasyon Bakım Çalışmaları

    • Avcılar Metrobüs İstasyonu bağlantı üst geçidinin güney bölgesinde bulunan asansörü yeniliyoruz. Yenileme işlemine 29 Mart Salı günü sabah saat 08.30’da başlayıp 29 Nisan’da tamamlamayı planlıyoruz. Çalışma süresince üst geçidin güney tarafındaki giriş engelli yolcularımızın kullanımına kapalı olacaktır. Yolcularımızın dikkatine sunarız.
    • İBB Sosyal Tesisler Metrobüs İstasyonu bağlantı üst geçidinin kuzey bölgesinde bulunan asansör yenileniyor. 24 Mart Perşembe günü sabah saat 08.30’da başlayacak yenileme işleminin 21 Nisan’da tamamlanması planlanıyor. Çalışma süresince üst geçidin kuzey tarafındaki giriş engelli yolcularımızın kullanımına kapalı olacaktır. Yolcularımızın dikkatine sunarız.
    • Cihangir-Üniversite Mahallesi Metrobüs İstasyonu bağlantı üst geçidinin güney bölgesinde bulunan asansör yenileniyor. 24 Mart Perşembe günü sabah saat 08.30’da başlayacak yenileme işleminin 21 Nisan’da tamamlanması planlanıyor. Çalışma süresince üst geçidin güney tarafındaki giriş engelli yolcularımızın kullanımına kapalı olacaktır. Yolcularımızın dikkatine sunarız.

     

    Kaynak: bianet.org, iett.istanbul,

    Önceki